Reactie plaatsen

Reacties

Rene' van der Veen.
8 jaar geleden

Jan keizer. Och je bent nog niet geboren in 1947 dus misschien nje geest het wel ha!
Ik geloof dat je zelf ook erg jammer dat je de toneelstuk in 1947 hebt niet gezien evenals ik ook niet want moest ik werken bij de werkgever. Pech. Je schreef dat de 4 historische foto's van de toneelstuk in 1947 weer in ivd variatie heeft geplaatst. Zo mooi en goed hoor. Nu weet je het duidelijk wat Frans v Rijn het verhaal van de toneelstuk heeft geschreven, die het spel van de toneel door Br. Blasius de broer van Brs Alcuino en Damancenus heeft in de boek geschreven. Zoals Frans v Rijn de enige jaren wel heeft gesproken over het prachtige toneelstuk bij de jongensafdeling op het IVD en u eindelijk hij de foto's weer kunt kijken dat was voor hem zeer blij mee van het onvergetelijke dag dat hij op het instituut de mooiste toneelstuk heeft meegemaakt. Dus mooi meegenomen !!!

Rene' van der Veen
8 jaar geleden

Hallo Frans. Ik ben zeer opgelucht dat je zo eindelijk het belangstelling van de foto's die het mooiste toneeluitvoering in dit jaar 1947 op ivd variatie heeft geplaatst. Dus je hebt echte trots voor de foto's aan je geliefde kinderen en kleinkinderen.
Je denkt dat de toneeluitvoering van het gelegenheid de 25 jarige priesterfeest van de Directeur Mgr J V Overbeek die was wel te vroeg. Hij was tot de priester gewijd in 1926, maar de anderkant toen de priester-leeraar Mhr Lathouwers van het instituut vertrok en kwam de nieuwe priester-leraar Mhr J v Overbeek in 1934 ( dat ik zelf in de bewaarschool heb gezegen ) dus in 1947 vierde hij 12. 1/2 jaar op het instituut was werkzaam wordt het feest gevierd.
Wel erg leuk dat ik nu duidelijk weet de toneelstuk heeft geschreven door de broer van Br. Alcunio en Br. Damacrnus die heet Br. Blasius. En ook een mooie en prachtig toneelecor ontwerp door Br Arno heeft geschilderd. Jammer dat ik niet ben aanwezig, zou ik zeker met 100 procent wil graag kijken. Gelukkig dat de 4 foto's van mij hebt gevonden en bewaard. Van te voren dat kan ik niet geloven dat de mooie en prachtig toneelstuk bij de jongensafdeling heeft uitgevoerd. Toch was het waarlijk heeft gebeurd. Nu bewaart je ook de historische foto' s goed !!! Ook bedankt Frans voor het verhaal van de toneelstuk heeft op site geschreven!
Goed Gedaan Frans !!! Rene' van der Veen

Frans van Rijn
8 jaar geleden

Jan Keizer. Bro. Arno heeft dit prachtige toneeldecor ontwerp geschilderd, in mijn tijd, waar ik ook dikwijls toneel moest spelen had Bro. Arno altijd de toneel decorontwerpen getekent en ook veel meer gedaan met onze te gezichten schminkten, dat kon hij ook heel goed..
Een keer moest Bro. Arno invallen in een toneelstuk, waar Gerard Schulte ziek was geworden. Hij kon dat ook heel goed en Mgr. van Overbeek vroeg aan Bro. Overste wie die speler was!!!
Bro. Epolonius zorgde voor de muziek achter de decors.

Frans van Rijn
8 jaar geleden

Bij de bovenste foto rechts; Sta ik helemaal links en Pancratius (koos Janssen) in zijn witte jurk met zwarte sjerp.
Bij de foto rechts boven staat Gerard Schulte (ov) als mijn vader (gelukkig niet mijn echte vader)
Bij de onderste linkse foto, daar heb ik al iets verteld.
Bij de onderste rechtse foto sta ik weer met gebalde vuisten en toen moest ik voor zijn klap in zijn gezicht zeggen: "Hier dan laffe aanbidder van een ezelskop". Dat toneelstuk was wel het mooiste toneelstuk die de jongens ooit gespeeld hebben.
Mijn excusses dat ik de namen van de andere spelers hier niet vermeld heb.

Jan Keizer
8 jaar geleden

Prachtige foto's!!!! Frans, dan heb je wel geluk gehad dat Rene deze historische foto's goed heeft bewaard.
En mijn vraagje is: klopt dat Br. Arno prachtige decorontwerp voor toneel heeft gemaakt. Vroeger deed hij altijd toen er een toneeluitvoering kwam....?

Frans van Rijn
8 jaar geleden

Zoals ik bij de "Nieuwe berichten" heb geschreven heette dat toneelstu: "PANCRATIUS HET JODENJONGETJE", geschreven door de broer van Bro. Alcuino en bro. Damacenus. Dat stuk werd opgevoerd bij een feest van mgr. J. van Overbeek, ik denk bij zijn 25 jarige priesterfeest. Heel toevallig hadden Koos jansen (het jodenjongetje) en ik (Corvinus, een slechte jongen, en dat ben ik echt niet) de hoofdrollen, Veel jongens speelden mee, maar de meesten zijn al overleden. Het hele verhaal heeft in De Vriend"" gestaan en daaruit is ook een klein boekje verschenen, jammergenoeg heb ik daar geen enkele bewaard, maar ik weet nog wel de allerlaatste woorden nog die ik aan de dode Pancratius, die op de grond lag: Pancratius, Pancratius, Pancratius vergevenis, ik voelde in mijn hart, wat je was en wist niet wat ik gedaan heb, vergevenis". Het was een hele klus op dat hoofdrol uit mijn hoofd te leren, en in dat stuk moest ik Pancratius (Koos Janssen) een harde klap in zijn gezicht geven, wat hem echt pijn heeft gehad, Koos nog eens vergevenis wat ik je toegedaan heb, maar het moest van Bro Alcuino en zo eindigde dit mooie toneelspel.
Van zr. Cornelia kreeg ik later te horen dat ik een slechte jongen was, maar het heel goed hebt gespeeld, dus ik beschouw je wel als een goede jongen. Bro. Alcuino had over dat stuk de algehele leiding,en werd geholpen door Bro. Arno en Bro. Epolonius. Ik ben blij dat ik die foto's weer kan zien en het aan mijn kinderen en kleinkinderen laten tonen.