726. Kerstverhaal van br. Wladimir

Kinderkerst 2014.

De voorbereidingen voor het grote kinderfeest hadden te kampen met nogal wat strubbelingen. Toestemming om de grote hal van de universiteit te gebruiken werd zonder moeite verkregen. Twee dagen voor het feest kreeg ik echter een lijst met onderdelen, die gekocht zouden moeten worden, om de electrische kookpotten nieuw leven in te blazen. Dat zou ruim 200 euro gaan kosten.Dat vond ik wel een beetje te veel . Ik vroeg Zr Monica, hoofd van het internaat van de school voor dove kinderen, of we hun kookpotten zouden kunnen gebruiken. O dat was geen probleem ,totdat ik er daags voor het feest achter kwam, dat ook die kookpotten buiten werking waren.Er zat niks anders op dan brandhout te gebruiken. En dan maar hopen dat het niet te hard zou gaan regenen Gelukkig had ik me druk gemaakt voor niets want alles verliep verder naar wens. De hele nacht is men bezig geweest
Br. Emmanuel was weer de ceremonie meester. Hij had zich verkleed als father Christmas. De kleinere kinderen hadden toch wel wat moeite met deze vreemde zwarte man met een spierwitte baard .Pas toen hij de witte watten van zijn gezicht afhaalde ,wisten ze weer met wie ze te doen hadden.
Sinds een half jaar hebben we een nieuwe MP. Member of Parliament. Mr. O.G. Issah. We hadden hem een uitnodiging gestuurd, maar hij kwam niet. Ik kreeg te horen dat hij het te druk had, dat zijn vrouw ziek was,dat… dat… dat…. maar uiteindelijk denk ik dat kerstvieringen niet op de prioriteitenlijst van moslims staan.
T.A Likoswe, De Traditional Authority van Chiradzulu district was er wel. Hij vroeg wel om opgehaald te worden want hij had geen vervoer.Daar hebben we voor gezorgd en hij was onder de indruk van de vele blije kinderen, die allemaal uit zijn eigen district kwamen.
We kochten 120 vetgemeste kippen , 350 kilo rijst, 45 kratten fanta, een berg witte kool, manden vol tomaten, uien, een zak zout, 25 liter slaolie en een berg brandhout. De dames van de thuiszorg hadden het er maar druk mee,maar ze hebben al vaker met dit bijltje gehakt en weten van wanten
De chiefs uit de omliggende dorpen waren er ook. Ik verbaas me elk jaar weer over de snelheid waarmee ze de bergen rijst met kip en kool naar binnen weten te werken . Ik denk dat ze een hele week gevast hebben als voorbereiding op deze smulpartij. Wat me ook opvalt is dat er elk jaar meer chiefs blijken te zijn!!!.
De drama groep bracht ten gehore : de arme sloeber ,die een baantje krijgt van een rijke dame, op haar verliefd raakt, zich geen raad weet maar met vele liefkozingen haar hart weet te winnen en tenslotte met haar trouwt.Goed voorbeeld doet goed volgen. De kinderen vonden het prachtig.
Mayi Malombe hoofd van de thuiszorg hield haar jaarlijkse waarschuwing tegen AIDS. Ze zei: “ARV Anti Retro Viral drug is een goed medicijn maar het moet niet de indruk wekken:”Medicijn gevonden…. Probleem opgelost. We kunnen onze gang weer gaan. Er zijn al genoeg kinderen die HIV besmet zijn.”Dit zei ze waarschijnlijk toch tegen de volwassenen in de zaal.
Van s`morgens elf uur tot s`middags vier uur is er toneel gespeeld, gegeten, gedronken, gedansd, gesprongen en gezongen dat het een lieve lust was .
Och ik weet het lost allemaal niks op. De volgende dag hebben ze weer honger, maar laat deze kinderen nou een dag per jaar naar hartelust eten, drinken, zingen ,springen, blij en in de zevende hemel zijn, ze hebben toch al zo weinig kans om kind te zijn. Spelen is luxe. Ze moeten vaak uren lopen van huis naar school en terug, ze moeten hout sprokkelen, water halen, voor broertjes en zusjes zorgen .Bovendien is kerst een moeilijke tijd voor veel mensen. De maïs van vorig jaar is op, en de nieuwe maïs staat nog als kleine plantjes op de velden.
Ik hoop dat u vredige kerstdagen gehad heeft en wil iedereen die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen om dit kinderfeest mogelijk te maken heel hartelijk bedanken.
Verder wens ik iedereen voor het nieuwe jaar 2015 Vrede vriendschap en veel vreugdevolle dagen.
Henk/ Wladimir.

Mijn dank aan Frans van Rijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb