Ik heb met grote belangstelling afgelopen dagen je verhalen gelezen. Veel avontuur meegemaakt. Je herinneringen over vroeger op IvD blijven vers. Opvoeding, levenswijze, kleren, onderwijs, ontspanning enz. stonden nooit stil, zoals je geschreven hebt, dat de meisjes en jongens dezelfde kleren droegen. Ja dat klopt. Duidelijk te zien op verschillende foto's. Dat was toen normaal vroeger zo. Later kregen ze gelukkig steeds meer vrijheid in keuze van kleren. Maar wel heel langzaam, want korte broeken of minirokken waren heel lang taboe. Veel ouders van dove kinderen waren erg arm, soms konden ze nieuwe kleren niet betalen. Je weet wel dat de kinderen niet zo erg zuinig met de kleren waren als ze buiten spelen. Mgr. Overbeek kwam op het idee en alleen de kinderen van arme ouders kregen kleren op kosten van IvD. Toen kwamen pas problemen, want sommige kinderen van rijke ouders lachten ze uit met stomme kleren... Ja erg vreselijk... Had ik wel enkele keren meegemaakt en gezien. Vond ik wel erg zielig.
Je schreef over alle priesters, natuurlijk hadden ze eigen mening over opvoeding en onderwijs. Pastorie in het midden van het IvD gebouw gebeurde jarenlang elke dag weer wat. Natuurlijk wist er niemand en bleef voor altijd geheim. Je schreef waarom mr. van Uden in Houthem (Sint Gerlach ligt vastgebouwd aan het kerkdorp Houthem) begraven was. Ja dat klopt... Later hoorde ik dat hij graag in de buurt van Houthem, niet bij Sint Gerlach, maar verder in een klooster op een heuvel begraven werd. Maar toen hij overleden was, was er geen plek meer voor hem. Daarom was hij begraven bij Sint Gerlach in tombe.
Jan Keizer
Rene' van der Veen
10 jaar geleden
Jan Keizer ik la het niet nalaten van te schrijven over Mhr V Overbeek. In 1926 was hij tot priester gewijd en hetzelfde jaar werd benoemdt tot kapelaan in Dreumel, daarna over 3 jaar in 1929 als de leraar van het klein Seminarie Beekvliet te Sint Michielsgestel en 5 jaar later van zijn 33 jaar leeftijd als de Priester-leraar van het IVD in Juli 1934.Van mijn leeftijd 6 jaar de herinnering dat in September 1934 van de grote vakantie keerde ik terug op het Instituut naar de voorschool die op vooravond werd ik door Zuster Rosa naar de jongensafdeling gebracht en ben ik weggelopen naar de meisjesafdeling, zodra kreeg ik ingereep op van mijn kraag door Br. Radelphus. En volgende in 1e klas B. het eerste bij Br Igurio beviel mij het niet en schreeuwde en huilde in hele dag dat Br Igurio kon niet meer verdragen en vroeg hij het naaste 1e klas A. Br. Arnoldus of het inruil van mij op andere jongen bij hem in de klas. Br Arnoldus vond het goed en nam hij mij bij hem in de 1e klas bij Br Arnoldus dat ik weer goed tevreden ben. Toevallig kwam de nieuwe priester-leraar Mhr v Overbeek in 1e klas A. binnen voor de kennismaking en vriendelijk begroet op iedere kinderen. Hij eas zeer heel eenvoudig priester die maakt hij altijd vrolijk. In dit jaar 1938 zat ik in 4e klas bij Br. Richardo de periodejaar van 1937 - 1938 het belangrijk van leren op Goddienst die moesten goed onderhouden naar de voorbereiding van de Eerste H. Communie in 1938. Elke week Maandag-morgen van kwart voor 9 kwam Mhr v Overbeek binnen en gaf hij de lessen van de katechismus en op moment maakte hij wat het grap verhaal dat hij was dol op motorrijder die speelde als het toneeluit-voering en vertelde ook over God de schepping van de eerste mensen op aarde dat waren Adam en Eva. Zo mooie prachtige man en vrouw dat vond hij altijd leuke. Maar hij was wel leuke op vrouw dat mag hij altijd gerust zeggen, want Jezus houdt altijd veel op Maria Magadalena. Dat doet het helemaal niet kwaad.
Onder de directeurschap Mgr A Hermus dat Mhr v Overbeek naar de meisjesafdeling kwam, zag hij dat vond het niet leuke dat alle meisjes ( allemaal gelijk ) droegen de zwarte jurk met witte kraag en hoofdstrikje, zoals de jongens met de lange zwarte kousen hebben gedragen. Zo het vroeger in Nederland overal in het internaten ook zo hebben meegemaakt. Wel iets heeft gemerkt dat Mhr v Overbeek de naaste van het instituut de boerderij geheel het buiten heeft gebleven. Hij was een boerenzoon uit Oirschot. In 1939 werd hij benoemdt tot vice directeur van Ivd zolang tot op 2 oktober 1940 het 100 jarige bestaan van het oude en nieuw Instituut voor Doofstommen van 1840 - 1940 werd Mhr J v Overbeek de officieel tot de directeur van IVD benoemdt. Op hetzelfde dag schonk hij een prachtige Cadaeu voor alle dove leerlingen van IVD dat voor het eerste de Kerstvakantie van 23 December 1940 - 7 Januari 1941 alle dove leerlingen naar huis bij hun ouders de kerstdagen en oud/nieuwjaar samen kunnen vieren. Het was zeer geweldige het mooiste gave van hem naar het vele jaren toe. Voor de jongens de lange zwarte kousen zijn voorgoed verdwenen. En ook voor de meisjes de zwarte jurken met witte kraag voorgoed zijn verdwenen. Iedereen mochten in vrije kleren wat ze wensen, maar behalve de grote jongens de korte broeken wordt niet toegestaan door wie dat heeft geregeld??
Iedere weet het dat de onder de directeur- schap van Mhr v Overbeek viel het erg zwaar door het tweede wereldoorlog, dat hij erg veel heeft meegemaakt. Hij vraagt om de iederreen het gezamelijk de stilte omgang met het gebed op het instituut op 2 oktober 1942 naar de Aartsengel Michael aan de boven top van het hoofdgebouw om het geheel instituut moge blijven te beschermen. Wel vreselijk jammer van hem dat de Duisters kwamen op IVD binnen en grepen ze een ex joodse oud-leeerling mee naar de contratiekamp werd vervoerd. Toch probeert De directeur v Overbeek zeide hij tegen de Duisters voor het vrijlating van ex joodse oud-leerling en voor mij inplaats neemt mee dat hadden de Duisters geweigerd. Even later hoorde hij dat het kleine Seminarie Beekvliet en Huize Ruwenberg allebeiden in de handen van de Duisters hebben genomen, die worden erg veel gijzelaars gebracht. Toen Mhr v Lierop roept de jongens dat samen mogelijk veel bidden uit het vrees van het komende op het instituut aan het buurt. Mhr v Uden en Mhr v Lierop allebeiden bewaken in het nacht. Naderhand kwamen paar hoge Duitse officieren aan de voordeur van het IVD hoofdgebouw belde ze dat de angstig zuster Borgia maakte de deur open en de hoge Duitse Officieren kwamen binnen en vroegen ze dat willen met de directeur van IVD spreken. Zuster Borgia sluipt de langs in de kamer de naaste van de directeur-kamer, luisterde ze van het naaste.
De Duisters vroegen hem of hier het gebouw nog vrij plaats voor de duitse soldaten uit het front. En antwoordt de directeur dat de doofstommen leerlingen kunnen niet zelfstandig naar huis bij hun ouders reizen. Gelukkig dat de Duitse officieren begrepen het goed, bedankt voor het gesprek zeide de duitse officier. Toen ze weg gingen, haalde de directeur diepe adem en Zuster Borgia huilde dat het alles goed verloopt. Op 23 oktober 1944 het bevrijding van het dorp St Michielsgestel sprak de directeur dat het instituut voor doofstommen eas geheel bevrijd van de duitse handen, dankzij aan boven de top Aartsengel Michael beschermt ons op de dag en nacht. Het was zeer grote beloning voor de directeur J v Overbeek kreeg de Koninklijk Onderscheiding de ridder van oranje Nassau. Nadat bekleedt hij als de monseigeur Mgr J v Overbeek. Hij was altijd blijde verwondering, een sterkte voorbeeld-kracht en veroverende ontvangenheid. En ook goed en beste vader van alle dove leerlingen op het IVD en ook buiten van IVD. Verder kent hij niet rust en ging hij in vrije tijd naar de boerderij kwam kijken dat heeft alles goed geregeld dat op het instituut de dove leerlingen onder de tweede wereldoorlog nooit hongersnood hebben gehad. En ook verwelkomt van de vluchtelingen voor de onderdak in de jongens/meisjesspeelzaal en ook het geallieerden op het instituut bij de jongensafdeling voor de zieken en gewonden soldaten werden behandeld en later het gevluchte N.S.B ouders met kinderen naar het oosten die werd hun kinderen terug naar Nederland per bussen de langs naar IVD voor de voorlopig onderdak heeft gebracht. Verder weer terug normaal aan de gang dat de dove leerlingen een jaar lang thuis zijn gebleven en keerden ze weer terug op IVD naar het normaal leven dat het veranderingen van het instituut zeer groot naar de vernieuwing het gebouw scholen voor de dove leerlingen.
Het gezondheid van de Directeur Mgr v Overbeek was niet zo best en laat hij de priester-leraar Mhr v Eijndhoven tot vice Directeur van IVD in 1965. Een jaar latet overleed hij geheel onverwachts in zijn kamer op 20 November 1966 en begraaft hij als zijn het laatste priester van op het IVD kerkhof met hij heeft zeer totaal op het IVD volbracht.
Elke het verhaal over Mgr J v Overbeek, Mhr A v Uden en Mhr A v Lierop allebeiden in Ter Gedachtenis en Ter Geschiecenis van het IVD aan Theerestraat 42 Sint Michiels- gestel in 1934 ----- 1991
Rene' van der Veen
10 jaar geleden
Jan Keizer. Nog wat ik schrijven over Mhr v Uden. Mijn herinnering dat Mhr v Uden in de tuin van de Broeders wandelen en bidden met de kerkboek die op hetzelfde dag het overlijdt van Z.E.Heer v Haandel op 8 Januari 1938. Mhr v Uden was zeer jongste priester-leraar van IVD, ( leeftijd 26 jaar ) dat hij het verleden jaar Juni 1937 tot priester was gewijd, Nadien had hij het plan wat nog verder wil studeren in Vaticaanstad Rome, maar het Bisdom van 's Hertogenbosch de Bisschop Mgr A v Diepen had hem benoemdt tot de priester-leraar van IVD. Hij kwam op het instituut en weet hij niet hoe het doen met de doven en doofstommen leerlingen omgaat, toch valt voor hem mee dat hij zeer duidelijk uitspreekt met doven leerlingen en leerde hij ook het gebarentaal en vingerspelling van de opleiding Br. Cesarius en Zuster Rosa. Van het begin het jaar 1938 gaf hij de lessen van het Goddienst in elke klassen bij de jongens en meisjes. Over 2 jaar in 1940 toen Mhr J v Overbeek tot Directeur van IVD benoemdt en werd het gescheiden van de priester-leraren van een bij de jongensafdeling ( Mhr v Lierop ) en een bij de meisjesafdeling ( Mhr v Uden ) daarna in het vrije tijd kwam Mhr v Uden bijna nooit bij de jongens in contact, behalve wel alleen op de avond het preek in de grote speelzaal en ook lessen van de Goddienst in elke klassen. En ook nooit bij de heren oud-leerlingen in contact heeft gehad.
Hij was zeer ijverige priester-leraar met zijn werk van het onderzoek over het verbeterd dovenonderwijs. Dat was zeer zeldzame werk. Langzaam zoekt hij de ontwikkelingen voor de dove kinderen vanaf 4 jaar dat ze op het instituut werden opgenomen. Vooral de doofgeboren, doofgeworden allebeiden onderzoekt hij dat het verschil van de spreekmethode. Hij heeft volop het boeken geschreven over de opvoeding van de dove kinderen. Van de Directeur v Overbeek de toestemmong heeft gegeven dat in het tijd ging Mhr v Uden naar Eindhoven bij de Philips daar bespreken ze over de gehoorapparaat dat was zeer belangrijk voor de doofgeboren, doofgeworden, slecht/hardhorenden als het hulpmiddel van het spreken kan horen verstaan en verstaan met liplezen. Vele leerlingen op het instituut droegen het gehoorapparaat, maar soms valt er tegen en valt mee. Het ging nog het goed. Maar Mhr v Uden wist het dat in 1880 onder de vergadering van de alle dovenonderwijzen uit het verschillende landen in Milaan worden gehouden daar bepreken ze elkaar dat het was verboden van het gebarentaal in de klas onderwezen. Die moesten de dove kinderen leren praten en liplezen. Als wie toch in de stiekum het gebaren maakt en kreeg het straf.
En dan Mhr v Uden ziet ook hetzelfde dat hij het heel graag dat het gebaren van de dove leerlingen zo mogelijk wordt afgeschaft. Zoals ook van B Tervoort hetzelfde, maar iets later gaf hij weer toe van vrij van het gebaren. Er waren de dove leerlingen flink geprotesteerd in het gebouw van de Werelddovendag in Breda. Juist in 1980 de wederom teruggekeerde het vergadering van het Dovenonderwijzen in Milaan hebben overgelegd dat het gebarentaal wordt toegestaan van het onderwijzen.
Natuurlijk hoorde Mhr v Uden helemaal niet aangenaam, maar eerlijk gezegd dat wel het jammer voor hem dat hij alles goed best heeft gedaan voor het dovenonderwijs op het IVD. Maar het gedachten van Mhr v Uden en dove leerlingen elkaar wat anders.
Eerste het gebaren wegblijft en tweede spreken en liplezen blijft handhaven, maar het gebaren is een echt hulpmiddel als de dove leerling niet goed verstaan van iemand het spreekt, dan laat het beetje gebaren er bij verstaan de dove leerling het goed. Andere kant de vorige schreef ik over Mhr v Lierop dat hij helemaal geen bezwaar dat de dove leerlingen zo veel mogelijk gebaren hebben gemaakt, daarvan vond hij zo mooi en prachtig dat God heeft de handen geschapen dat het doel van de doofheid dat mag hij zijn handen in het gebruik van het gebaren maken.
Het is mooie woord van Mhr v Lierop.
Toch wilde Mhr v Ucen alles proberen wat hij het kan doen, maar kreeg hij het bezwaar van de Dovenraad die werd het genoemd de wettelijk dovenonderwijs van het Nederlandse Gebaren Taal ( N.G.T. )
Daarna trok Mhr v Uden terug en bleef nog voorlopig op Ivd zodra een plaats vrij ging hij van IVD verlaten naar het bejaardenhuis in Beneden-Leeuwen als de Rector. Van zijn gezondheid ging achteruit ging hij naar Nijmegen, aldaar overleef hij en begraaft in de tombe te St Gerlach in zuid Limburg.
Vraag waarom niet werd hij op het kerkhof van IVD begraven? ,dat hij ruim 50 jaar op IVD was werkzaam met volle lof heeft verdiend.
Rene' van der Veen
10 jaar geleden
Jan keizer. Je schreef net over Mhr A v Lierop dat je hem wel redelijk hebt herkend. Mijn eerlijk gezegd dat ik zelf klein beetje fout heb gemaakt dat ik van te voren heb gedacht over Mhr v Lierop dat hij zo heel anders deed op het instituut, maar dat klopt niet toen ik in 1967 voor Directeuur J v Eijndhoven de driedelig kostumm heb gemaakt en hebben elkaar in lange uren in zijn kamer gezeten en gesproken. Hij gaf eerste heel mooie boek aan mij dat die door Mhr Av Lierop heeft geschreven over de mens met God samen leven en dood op de aarde. Zo heel mooi prachtig boek dat ik helemaal niet heb verwacht. Mhr v Eijndhoven vertelde mij over het leven van Mhr v Lierop op het instituut voor de jongens totaal voldoende heeft volbracht. Hij was zeer brave en vromige gelovige priester. Ik stond het geheel van te kijken dat ik helemaal niet heb gemerkt, zoals je zelf ook hebt gemerkt dat Mhr v Lierop zogenaamd spoorloos verdwenen was, ja dat klopt, want hij was zeer verborgen leven met niemand hoefden het niet weten.
Ik begon mij zelf overdenken dat het geval was beetje vreemd, toen de Directeur Mgr A Hermus met 3 priesters-leraren van het instituut, dat hun van het werkzaam bij de jongens/meisjesafdeling allebeiden het gelijk de Goddienst lessen hebben gegeven. En later in 1940 de directeur J v Overbeek met 2 priesters-leraren ( Mhr v
Uden en Mhr v Lierop ) die ze een voor de meisjesafdeling ( Mhr v Uden ) en een voor de jongensafdeling ( Mhr v Lierop ) ik ben helemaal niet mee eens. Toch loopt het fout op het instituut, doordat Mhr v Lierop op het instituut te veel achterstand heeft gehad. Hij zoekt naar zijn de goede stap dat zo erg meermalen bij de jongens op de speelplaats en in de speelzaal met Br Theobertus elkaar goed in contact heeft gehad. Maar ik toen in 1946 - 1958 de weekelijks bezoek op het instituut aankwam, zag ik bijnaelke zondagsavond gingen de vooraan Mhr V Overbeek en Mhr v Uden samen op de weg naar de parochie St Michael bij Mhr Pastoor aan de tafel kaarten, borrel??? hapjes ???? Dat weet ik niet toch het wel. Mhr v Lierop kwam iets later aan bij hun aan de tafel kaarten. Waarom? Dat hij altijd achter was gelopen. Later hij gaf alles op dan het volgende keer per fiets naar Den Bosch kwam bij de familieleden op bezoek. Hij was een echte Boschnaar dat zijn ouders de afkomstig uit Den Bosch. Ja klopt dat Mhr v Eindhoven heeft mij ook gezegd.
Vergeet het niet dat Mhr v Lierop was de weldoender voor de dove jongens dat hij heeft voor de jongens gegeven en geholpen voor de oprichting van IVD verkenners in 1949 en ook voor de klasgenoten voor het bezoek van een klasgenoot die betaalt hij het onkosten reis dat ik in 1943 met de klasgenoten op bezoek bij klasgenoot Hub Allertz in Susteren bij Sittard hebben doorgebracht. En ook de kermis in St Michielsgestel de maand September de jongens van het vrije dag hebben genieten door de weldoener van Mhr v Lierop.
Ik kan wel best begrijpen dat hij heeft wel een lange gezicht dat had hij helemaal niet bedoeld, dat komt door het veranderingen op het instituut waaronder de drie priesters aande tafel hebben overgesproken van hun plannen van de nieuwe gebouwen van het achter instituut en ook misschien hadden ook plan gesproken over de slopen van het achtergevel van het instituut. Mhr v Lierop dacht wat anders zou hij ook erg tegen. Van mij zeer hoogstwaarschijnelijk dat Mhr v Lierop had verzocht asn het bisdom Den Bosch voor hem een plaats zou benoemdt. Toevallig de rector van St Marie in Eindhoven met pensioen ging en werd Mhr v Lierop benoemd tot de rector van St Marie in Eindhoven. Logisch dat hij in stilletjes van het instituut weggaat, maar voor hem was zeer teleurgesteld van goede bezemvriend van de jongens moest verlaten.
In Eindhoven st Marieschool vlakbij het gezellenhuis daar leefden de kostgangers ( ik zelf ook ben geweest en ook heb gezien in 1955 - 1956 ) en kwam Mhr v Lierop meermalen bij ze voor het gezellig kaarten, dammen, schaken. En ook bij de zieken op het bezoek met een fruitmand. Iedereen mochten hem zeer graag en een goede priester, rector van St Marieschool.
Van hem de gezondheid ging hij van zijn geliefde in het klooster Eikenburg de Broeders van de Liefde in Eindhoven en aldaar overleed hij. De lange periode als de rector van St Marie bracht hij voor een keer op het instituut voor doven St Michielsgestel op bezoek het 10 jarige bestaan van IVD verkenners dat hij zelf heeft opgericht met zijn de financieel kosten hedft betaald.
Verder brak de band van hem met IVD dat hebben niemand het geweten. Tuurlijk het was erg jammer! Maar het blijft belangerijk dat Mhr v Lierop heeft in 15 jaren op IVD goed volbracht.
Jan Keizer
10 jaar geleden
Rene
Ik heb je verhaal gelezen over Mhr. van Lierop gelezen. Ik heb redelijk hem gekend en hij was inderdaad goed bevriend met Br. Theobertus, Br. Celestinus en Br. Archangelo. Hij was vroeger aalmoezenier van verkenners geweest. In deze tijd had hij erg leuk gehad. Altijd gezellig kleppen. Hij was erg actief tijdens verkennerij bij de jongensafdeling. Maar later merkte ik op dat mr. van Lierop zogenaamd spoorloos verdwenen was. Niemand had hierover gezegd of gepraat. Later kwam ik er achter dat hij verhuisd naar St. Marie school was. De band tussen IvD en mr. van Lierop was verbroken. Erg jammer, kan me voorstellen dat zijn trouwe vrienden hierover verbaasd waren dat hij geen bezoek wilde hebben. Dus er moest waarschijnlijk iets gebeurd zijn wat hem niet beviel. Erg jammer.......
Rene' van der Veen
10 jaar geleden
Hallo Ben Michon zo ik heb het goed gelezen wat je er over schreef dat ik ben met 100 % mee eens. Zoals ik het verhaal en geschiedenis van IVD heb geschreven die moet voor altijd waarlijk bewaard. Bedankt Ben hoor!!!
Ben Michon
10 jaar geleden
Het hoofdgebouw is een rijksmonument en dat betekent dat het zoveel mogelijk in de originele staat bewaard moet blijven. Toen het werd gebouwd, heette het nu eenmaal zo. Hetzelfde hier in Eindhoven, net zo een enorm en monumentaal gebouw wat bekend is als "De Grote Beek" maar op het gebouw zelf staat "Rijkskrankzinningengesticht", niemand spreekt nog over gekken en krankzinnigen, maar zo heeft het altijd op de gevel gestaan. Weghalen is de geschiedenis ontkennen en dus geen oplossing.
Rene' van der Veen
10 jaar geleden
Frans v Rijn . och dat wist ik niet dat Mhr v Lierop in 1959 op het instituut zijn geweest vn het gelegenheid het bestaan van de IVD verkenners. nou dat vond ik wel erg goed en mooi, maar voor een keer verder kwam hij niet meer, toen het bezoek van Br Archangel en Br Theobertus bj Mhr v Lierop in Eindhoven zijn tegengevallen, toen de portier zuster hun had gezegd dat Mhr v Lierop nog liever geheel rust wilt houden, daarna ze kwamen bij mij thuis in Eindhoven , vertelden ze mij dat kon ik niet geloven zo mogelijk op Ivd op bijna elke dagen ze elkaar hebben ontmoet met hun gezellig babbelen, wel jammer!
Rene' van der Veen.
Frans van Rijn
10 jaar geleden
Rene', Ik heb je iets te vertellen over mr. A. van Lierop. Je schreef dat mr. A. van
Lierop na zijn vertrek nooit meer op het I.v.D. kwam, daar heb je het ongelijk mee, want Ik heb hem nog op het I.v.D. gezien bij het 10 jarige bestaansfeest van de verkenners en dat was in het jaar 1959, toen waren haast alle oud-verkenners aanwezig. Zelfs op de zaterdag en zondag, toen hij er was, had ik een hartelijk gesprek met hem en daarna kwam hij niet meer op het I.v.D. Het is geen plezierige geheugen toen hij plotseling niet meer op het I.v.D. kwam.
Frans van Rijn
10 jaar geleden
Jan Keizer, Een korte mededeling.
Tervoort was toen ik nog op het I.v.D. woonde tegen de gebaren was, gelijk als mr. A. van Uden.
Op een keer zei Tervoort tegen mij: "Frans jij moet meer praten tegen de jongens dan gebaren maken". Dat heb ik in een vorige bericht heel duidelijk geschreven en ook waarom ik geen pater voor zijn naam heb geplaatst.
Reactie plaatsen
Reacties
Beste Rene
Ik heb met grote belangstelling afgelopen dagen je verhalen gelezen. Veel avontuur meegemaakt. Je herinneringen over vroeger op IvD blijven vers. Opvoeding, levenswijze, kleren, onderwijs, ontspanning enz. stonden nooit stil, zoals je geschreven hebt, dat de meisjes en jongens dezelfde kleren droegen. Ja dat klopt. Duidelijk te zien op verschillende foto's. Dat was toen normaal vroeger zo. Later kregen ze gelukkig steeds meer vrijheid in keuze van kleren. Maar wel heel langzaam, want korte broeken of minirokken waren heel lang taboe. Veel ouders van dove kinderen waren erg arm, soms konden ze nieuwe kleren niet betalen. Je weet wel dat de kinderen niet zo erg zuinig met de kleren waren als ze buiten spelen. Mgr. Overbeek kwam op het idee en alleen de kinderen van arme ouders kregen kleren op kosten van IvD. Toen kwamen pas problemen, want sommige kinderen van rijke ouders lachten ze uit met stomme kleren... Ja erg vreselijk... Had ik wel enkele keren meegemaakt en gezien. Vond ik wel erg zielig.
Je schreef over alle priesters, natuurlijk hadden ze eigen mening over opvoeding en onderwijs. Pastorie in het midden van het IvD gebouw gebeurde jarenlang elke dag weer wat. Natuurlijk wist er niemand en bleef voor altijd geheim. Je schreef waarom mr. van Uden in Houthem (Sint Gerlach ligt vastgebouwd aan het kerkdorp Houthem) begraven was. Ja dat klopt... Later hoorde ik dat hij graag in de buurt van Houthem, niet bij Sint Gerlach, maar verder in een klooster op een heuvel begraven werd. Maar toen hij overleden was, was er geen plek meer voor hem. Daarom was hij begraven bij Sint Gerlach in tombe.
Jan Keizer
Jan Keizer ik la het niet nalaten van te schrijven over Mhr V Overbeek. In 1926 was hij tot priester gewijd en hetzelfde jaar werd benoemdt tot kapelaan in Dreumel, daarna over 3 jaar in 1929 als de leraar van het klein Seminarie Beekvliet te Sint Michielsgestel en 5 jaar later van zijn 33 jaar leeftijd als de Priester-leraar van het IVD in Juli 1934.Van mijn leeftijd 6 jaar de herinnering dat in September 1934 van de grote vakantie keerde ik terug op het Instituut naar de voorschool die op vooravond werd ik door Zuster Rosa naar de jongensafdeling gebracht en ben ik weggelopen naar de meisjesafdeling, zodra kreeg ik ingereep op van mijn kraag door Br. Radelphus. En volgende in 1e klas B. het eerste bij Br Igurio beviel mij het niet en schreeuwde en huilde in hele dag dat Br Igurio kon niet meer verdragen en vroeg hij het naaste 1e klas A. Br. Arnoldus of het inruil van mij op andere jongen bij hem in de klas. Br Arnoldus vond het goed en nam hij mij bij hem in de 1e klas bij Br Arnoldus dat ik weer goed tevreden ben. Toevallig kwam de nieuwe priester-leraar Mhr v Overbeek in 1e klas A. binnen voor de kennismaking en vriendelijk begroet op iedere kinderen. Hij eas zeer heel eenvoudig priester die maakt hij altijd vrolijk. In dit jaar 1938 zat ik in 4e klas bij Br. Richardo de periodejaar van 1937 - 1938 het belangrijk van leren op Goddienst die moesten goed onderhouden naar de voorbereiding van de Eerste H. Communie in 1938. Elke week Maandag-morgen van kwart voor 9 kwam Mhr v Overbeek binnen en gaf hij de lessen van de katechismus en op moment maakte hij wat het grap verhaal dat hij was dol op motorrijder die speelde als het toneeluit-voering en vertelde ook over God de schepping van de eerste mensen op aarde dat waren Adam en Eva. Zo mooie prachtige man en vrouw dat vond hij altijd leuke. Maar hij was wel leuke op vrouw dat mag hij altijd gerust zeggen, want Jezus houdt altijd veel op Maria Magadalena. Dat doet het helemaal niet kwaad.
Onder de directeurschap Mgr A Hermus dat Mhr v Overbeek naar de meisjesafdeling kwam, zag hij dat vond het niet leuke dat alle meisjes ( allemaal gelijk ) droegen de zwarte jurk met witte kraag en hoofdstrikje, zoals de jongens met de lange zwarte kousen hebben gedragen. Zo het vroeger in Nederland overal in het internaten ook zo hebben meegemaakt. Wel iets heeft gemerkt dat Mhr v Overbeek de naaste van het instituut de boerderij geheel het buiten heeft gebleven. Hij was een boerenzoon uit Oirschot. In 1939 werd hij benoemdt tot vice directeur van Ivd zolang tot op 2 oktober 1940 het 100 jarige bestaan van het oude en nieuw Instituut voor Doofstommen van 1840 - 1940 werd Mhr J v Overbeek de officieel tot de directeur van IVD benoemdt. Op hetzelfde dag schonk hij een prachtige Cadaeu voor alle dove leerlingen van IVD dat voor het eerste de Kerstvakantie van 23 December 1940 - 7 Januari 1941 alle dove leerlingen naar huis bij hun ouders de kerstdagen en oud/nieuwjaar samen kunnen vieren. Het was zeer geweldige het mooiste gave van hem naar het vele jaren toe. Voor de jongens de lange zwarte kousen zijn voorgoed verdwenen. En ook voor de meisjes de zwarte jurken met witte kraag voorgoed zijn verdwenen. Iedereen mochten in vrije kleren wat ze wensen, maar behalve de grote jongens de korte broeken wordt niet toegestaan door wie dat heeft geregeld??
Iedere weet het dat de onder de directeur- schap van Mhr v Overbeek viel het erg zwaar door het tweede wereldoorlog, dat hij erg veel heeft meegemaakt. Hij vraagt om de iederreen het gezamelijk de stilte omgang met het gebed op het instituut op 2 oktober 1942 naar de Aartsengel Michael aan de boven top van het hoofdgebouw om het geheel instituut moge blijven te beschermen. Wel vreselijk jammer van hem dat de Duisters kwamen op IVD binnen en grepen ze een ex joodse oud-leeerling mee naar de contratiekamp werd vervoerd. Toch probeert De directeur v Overbeek zeide hij tegen de Duisters voor het vrijlating van ex joodse oud-leerling en voor mij inplaats neemt mee dat hadden de Duisters geweigerd. Even later hoorde hij dat het kleine Seminarie Beekvliet en Huize Ruwenberg allebeiden in de handen van de Duisters hebben genomen, die worden erg veel gijzelaars gebracht. Toen Mhr v Lierop roept de jongens dat samen mogelijk veel bidden uit het vrees van het komende op het instituut aan het buurt. Mhr v Uden en Mhr v Lierop allebeiden bewaken in het nacht. Naderhand kwamen paar hoge Duitse officieren aan de voordeur van het IVD hoofdgebouw belde ze dat de angstig zuster Borgia maakte de deur open en de hoge Duitse Officieren kwamen binnen en vroegen ze dat willen met de directeur van IVD spreken. Zuster Borgia sluipt de langs in de kamer de naaste van de directeur-kamer, luisterde ze van het naaste.
De Duisters vroegen hem of hier het gebouw nog vrij plaats voor de duitse soldaten uit het front. En antwoordt de directeur dat de doofstommen leerlingen kunnen niet zelfstandig naar huis bij hun ouders reizen. Gelukkig dat de Duitse officieren begrepen het goed, bedankt voor het gesprek zeide de duitse officier. Toen ze weg gingen, haalde de directeur diepe adem en Zuster Borgia huilde dat het alles goed verloopt. Op 23 oktober 1944 het bevrijding van het dorp St Michielsgestel sprak de directeur dat het instituut voor doofstommen eas geheel bevrijd van de duitse handen, dankzij aan boven de top Aartsengel Michael beschermt ons op de dag en nacht. Het was zeer grote beloning voor de directeur J v Overbeek kreeg de Koninklijk Onderscheiding de ridder van oranje Nassau. Nadat bekleedt hij als de monseigeur Mgr J v Overbeek. Hij was altijd blijde verwondering, een sterkte voorbeeld-kracht en veroverende ontvangenheid. En ook goed en beste vader van alle dove leerlingen op het IVD en ook buiten van IVD. Verder kent hij niet rust en ging hij in vrije tijd naar de boerderij kwam kijken dat heeft alles goed geregeld dat op het instituut de dove leerlingen onder de tweede wereldoorlog nooit hongersnood hebben gehad. En ook verwelkomt van de vluchtelingen voor de onderdak in de jongens/meisjesspeelzaal en ook het geallieerden op het instituut bij de jongensafdeling voor de zieken en gewonden soldaten werden behandeld en later het gevluchte N.S.B ouders met kinderen naar het oosten die werd hun kinderen terug naar Nederland per bussen de langs naar IVD voor de voorlopig onderdak heeft gebracht. Verder weer terug normaal aan de gang dat de dove leerlingen een jaar lang thuis zijn gebleven en keerden ze weer terug op IVD naar het normaal leven dat het veranderingen van het instituut zeer groot naar de vernieuwing het gebouw scholen voor de dove leerlingen.
Het gezondheid van de Directeur Mgr v Overbeek was niet zo best en laat hij de priester-leraar Mhr v Eijndhoven tot vice Directeur van IVD in 1965. Een jaar latet overleed hij geheel onverwachts in zijn kamer op 20 November 1966 en begraaft hij als zijn het laatste priester van op het IVD kerkhof met hij heeft zeer totaal op het IVD volbracht.
Elke het verhaal over Mgr J v Overbeek, Mhr A v Uden en Mhr A v Lierop allebeiden in Ter Gedachtenis en Ter Geschiecenis van het IVD aan Theerestraat 42 Sint Michiels- gestel in 1934 ----- 1991
Jan Keizer. Nog wat ik schrijven over Mhr v Uden. Mijn herinnering dat Mhr v Uden in de tuin van de Broeders wandelen en bidden met de kerkboek die op hetzelfde dag het overlijdt van Z.E.Heer v Haandel op 8 Januari 1938. Mhr v Uden was zeer jongste priester-leraar van IVD, ( leeftijd 26 jaar ) dat hij het verleden jaar Juni 1937 tot priester was gewijd, Nadien had hij het plan wat nog verder wil studeren in Vaticaanstad Rome, maar het Bisdom van 's Hertogenbosch de Bisschop Mgr A v Diepen had hem benoemdt tot de priester-leraar van IVD. Hij kwam op het instituut en weet hij niet hoe het doen met de doven en doofstommen leerlingen omgaat, toch valt voor hem mee dat hij zeer duidelijk uitspreekt met doven leerlingen en leerde hij ook het gebarentaal en vingerspelling van de opleiding Br. Cesarius en Zuster Rosa. Van het begin het jaar 1938 gaf hij de lessen van het Goddienst in elke klassen bij de jongens en meisjes. Over 2 jaar in 1940 toen Mhr J v Overbeek tot Directeur van IVD benoemdt en werd het gescheiden van de priester-leraren van een bij de jongensafdeling ( Mhr v Lierop ) en een bij de meisjesafdeling ( Mhr v Uden ) daarna in het vrije tijd kwam Mhr v Uden bijna nooit bij de jongens in contact, behalve wel alleen op de avond het preek in de grote speelzaal en ook lessen van de Goddienst in elke klassen. En ook nooit bij de heren oud-leerlingen in contact heeft gehad.
Hij was zeer ijverige priester-leraar met zijn werk van het onderzoek over het verbeterd dovenonderwijs. Dat was zeer zeldzame werk. Langzaam zoekt hij de ontwikkelingen voor de dove kinderen vanaf 4 jaar dat ze op het instituut werden opgenomen. Vooral de doofgeboren, doofgeworden allebeiden onderzoekt hij dat het verschil van de spreekmethode. Hij heeft volop het boeken geschreven over de opvoeding van de dove kinderen. Van de Directeur v Overbeek de toestemmong heeft gegeven dat in het tijd ging Mhr v Uden naar Eindhoven bij de Philips daar bespreken ze over de gehoorapparaat dat was zeer belangrijk voor de doofgeboren, doofgeworden, slecht/hardhorenden als het hulpmiddel van het spreken kan horen verstaan en verstaan met liplezen. Vele leerlingen op het instituut droegen het gehoorapparaat, maar soms valt er tegen en valt mee. Het ging nog het goed. Maar Mhr v Uden wist het dat in 1880 onder de vergadering van de alle dovenonderwijzen uit het verschillende landen in Milaan worden gehouden daar bepreken ze elkaar dat het was verboden van het gebarentaal in de klas onderwezen. Die moesten de dove kinderen leren praten en liplezen. Als wie toch in de stiekum het gebaren maakt en kreeg het straf.
En dan Mhr v Uden ziet ook hetzelfde dat hij het heel graag dat het gebaren van de dove leerlingen zo mogelijk wordt afgeschaft. Zoals ook van B Tervoort hetzelfde, maar iets later gaf hij weer toe van vrij van het gebaren. Er waren de dove leerlingen flink geprotesteerd in het gebouw van de Werelddovendag in Breda. Juist in 1980 de wederom teruggekeerde het vergadering van het Dovenonderwijzen in Milaan hebben overgelegd dat het gebarentaal wordt toegestaan van het onderwijzen.
Natuurlijk hoorde Mhr v Uden helemaal niet aangenaam, maar eerlijk gezegd dat wel het jammer voor hem dat hij alles goed best heeft gedaan voor het dovenonderwijs op het IVD. Maar het gedachten van Mhr v Uden en dove leerlingen elkaar wat anders.
Eerste het gebaren wegblijft en tweede spreken en liplezen blijft handhaven, maar het gebaren is een echt hulpmiddel als de dove leerling niet goed verstaan van iemand het spreekt, dan laat het beetje gebaren er bij verstaan de dove leerling het goed. Andere kant de vorige schreef ik over Mhr v Lierop dat hij helemaal geen bezwaar dat de dove leerlingen zo veel mogelijk gebaren hebben gemaakt, daarvan vond hij zo mooi en prachtig dat God heeft de handen geschapen dat het doel van de doofheid dat mag hij zijn handen in het gebruik van het gebaren maken.
Het is mooie woord van Mhr v Lierop.
Toch wilde Mhr v Ucen alles proberen wat hij het kan doen, maar kreeg hij het bezwaar van de Dovenraad die werd het genoemd de wettelijk dovenonderwijs van het Nederlandse Gebaren Taal ( N.G.T. )
Daarna trok Mhr v Uden terug en bleef nog voorlopig op Ivd zodra een plaats vrij ging hij van IVD verlaten naar het bejaardenhuis in Beneden-Leeuwen als de Rector. Van zijn gezondheid ging achteruit ging hij naar Nijmegen, aldaar overleef hij en begraaft in de tombe te St Gerlach in zuid Limburg.
Vraag waarom niet werd hij op het kerkhof van IVD begraven? ,dat hij ruim 50 jaar op IVD was werkzaam met volle lof heeft verdiend.
Jan keizer. Je schreef net over Mhr A v Lierop dat je hem wel redelijk hebt herkend. Mijn eerlijk gezegd dat ik zelf klein beetje fout heb gemaakt dat ik van te voren heb gedacht over Mhr v Lierop dat hij zo heel anders deed op het instituut, maar dat klopt niet toen ik in 1967 voor Directeuur J v Eijndhoven de driedelig kostumm heb gemaakt en hebben elkaar in lange uren in zijn kamer gezeten en gesproken. Hij gaf eerste heel mooie boek aan mij dat die door Mhr Av Lierop heeft geschreven over de mens met God samen leven en dood op de aarde. Zo heel mooi prachtig boek dat ik helemaal niet heb verwacht. Mhr v Eijndhoven vertelde mij over het leven van Mhr v Lierop op het instituut voor de jongens totaal voldoende heeft volbracht. Hij was zeer brave en vromige gelovige priester. Ik stond het geheel van te kijken dat ik helemaal niet heb gemerkt, zoals je zelf ook hebt gemerkt dat Mhr v Lierop zogenaamd spoorloos verdwenen was, ja dat klopt, want hij was zeer verborgen leven met niemand hoefden het niet weten.
Ik begon mij zelf overdenken dat het geval was beetje vreemd, toen de Directeur Mgr A Hermus met 3 priesters-leraren van het instituut, dat hun van het werkzaam bij de jongens/meisjesafdeling allebeiden het gelijk de Goddienst lessen hebben gegeven. En later in 1940 de directeur J v Overbeek met 2 priesters-leraren ( Mhr v
Uden en Mhr v Lierop ) die ze een voor de meisjesafdeling ( Mhr v Uden ) en een voor de jongensafdeling ( Mhr v Lierop ) ik ben helemaal niet mee eens. Toch loopt het fout op het instituut, doordat Mhr v Lierop op het instituut te veel achterstand heeft gehad. Hij zoekt naar zijn de goede stap dat zo erg meermalen bij de jongens op de speelplaats en in de speelzaal met Br Theobertus elkaar goed in contact heeft gehad. Maar ik toen in 1946 - 1958 de weekelijks bezoek op het instituut aankwam, zag ik bijnaelke zondagsavond gingen de vooraan Mhr V Overbeek en Mhr v Uden samen op de weg naar de parochie St Michael bij Mhr Pastoor aan de tafel kaarten, borrel??? hapjes ???? Dat weet ik niet toch het wel. Mhr v Lierop kwam iets later aan bij hun aan de tafel kaarten. Waarom? Dat hij altijd achter was gelopen. Later hij gaf alles op dan het volgende keer per fiets naar Den Bosch kwam bij de familieleden op bezoek. Hij was een echte Boschnaar dat zijn ouders de afkomstig uit Den Bosch. Ja klopt dat Mhr v Eindhoven heeft mij ook gezegd.
Vergeet het niet dat Mhr v Lierop was de weldoender voor de dove jongens dat hij heeft voor de jongens gegeven en geholpen voor de oprichting van IVD verkenners in 1949 en ook voor de klasgenoten voor het bezoek van een klasgenoot die betaalt hij het onkosten reis dat ik in 1943 met de klasgenoten op bezoek bij klasgenoot Hub Allertz in Susteren bij Sittard hebben doorgebracht. En ook de kermis in St Michielsgestel de maand September de jongens van het vrije dag hebben genieten door de weldoener van Mhr v Lierop.
Ik kan wel best begrijpen dat hij heeft wel een lange gezicht dat had hij helemaal niet bedoeld, dat komt door het veranderingen op het instituut waaronder de drie priesters aande tafel hebben overgesproken van hun plannen van de nieuwe gebouwen van het achter instituut en ook misschien hadden ook plan gesproken over de slopen van het achtergevel van het instituut. Mhr v Lierop dacht wat anders zou hij ook erg tegen. Van mij zeer hoogstwaarschijnelijk dat Mhr v Lierop had verzocht asn het bisdom Den Bosch voor hem een plaats zou benoemdt. Toevallig de rector van St Marie in Eindhoven met pensioen ging en werd Mhr v Lierop benoemd tot de rector van St Marie in Eindhoven. Logisch dat hij in stilletjes van het instituut weggaat, maar voor hem was zeer teleurgesteld van goede bezemvriend van de jongens moest verlaten.
In Eindhoven st Marieschool vlakbij het gezellenhuis daar leefden de kostgangers ( ik zelf ook ben geweest en ook heb gezien in 1955 - 1956 ) en kwam Mhr v Lierop meermalen bij ze voor het gezellig kaarten, dammen, schaken. En ook bij de zieken op het bezoek met een fruitmand. Iedereen mochten hem zeer graag en een goede priester, rector van St Marieschool.
Van hem de gezondheid ging hij van zijn geliefde in het klooster Eikenburg de Broeders van de Liefde in Eindhoven en aldaar overleed hij. De lange periode als de rector van St Marie bracht hij voor een keer op het instituut voor doven St Michielsgestel op bezoek het 10 jarige bestaan van IVD verkenners dat hij zelf heeft opgericht met zijn de financieel kosten hedft betaald.
Verder brak de band van hem met IVD dat hebben niemand het geweten. Tuurlijk het was erg jammer! Maar het blijft belangerijk dat Mhr v Lierop heeft in 15 jaren op IVD goed volbracht.
Rene
Ik heb je verhaal gelezen over Mhr. van Lierop gelezen. Ik heb redelijk hem gekend en hij was inderdaad goed bevriend met Br. Theobertus, Br. Celestinus en Br. Archangelo. Hij was vroeger aalmoezenier van verkenners geweest. In deze tijd had hij erg leuk gehad. Altijd gezellig kleppen. Hij was erg actief tijdens verkennerij bij de jongensafdeling. Maar later merkte ik op dat mr. van Lierop zogenaamd spoorloos verdwenen was. Niemand had hierover gezegd of gepraat. Later kwam ik er achter dat hij verhuisd naar St. Marie school was. De band tussen IvD en mr. van Lierop was verbroken. Erg jammer, kan me voorstellen dat zijn trouwe vrienden hierover verbaasd waren dat hij geen bezoek wilde hebben. Dus er moest waarschijnlijk iets gebeurd zijn wat hem niet beviel. Erg jammer.......
Hallo Ben Michon zo ik heb het goed gelezen wat je er over schreef dat ik ben met 100 % mee eens. Zoals ik het verhaal en geschiedenis van IVD heb geschreven die moet voor altijd waarlijk bewaard. Bedankt Ben hoor!!!
Het hoofdgebouw is een rijksmonument en dat betekent dat het zoveel mogelijk in de originele staat bewaard moet blijven. Toen het werd gebouwd, heette het nu eenmaal zo. Hetzelfde hier in Eindhoven, net zo een enorm en monumentaal gebouw wat bekend is als "De Grote Beek" maar op het gebouw zelf staat "Rijkskrankzinningengesticht", niemand spreekt nog over gekken en krankzinnigen, maar zo heeft het altijd op de gevel gestaan. Weghalen is de geschiedenis ontkennen en dus geen oplossing.
Frans v Rijn . och dat wist ik niet dat Mhr v Lierop in 1959 op het instituut zijn geweest vn het gelegenheid het bestaan van de IVD verkenners. nou dat vond ik wel erg goed en mooi, maar voor een keer verder kwam hij niet meer, toen het bezoek van Br Archangel en Br Theobertus bj Mhr v Lierop in Eindhoven zijn tegengevallen, toen de portier zuster hun had gezegd dat Mhr v Lierop nog liever geheel rust wilt houden, daarna ze kwamen bij mij thuis in Eindhoven , vertelden ze mij dat kon ik niet geloven zo mogelijk op Ivd op bijna elke dagen ze elkaar hebben ontmoet met hun gezellig babbelen, wel jammer!
Rene' van der Veen.
Rene', Ik heb je iets te vertellen over mr. A. van Lierop. Je schreef dat mr. A. van
Lierop na zijn vertrek nooit meer op het I.v.D. kwam, daar heb je het ongelijk mee, want Ik heb hem nog op het I.v.D. gezien bij het 10 jarige bestaansfeest van de verkenners en dat was in het jaar 1959, toen waren haast alle oud-verkenners aanwezig. Zelfs op de zaterdag en zondag, toen hij er was, had ik een hartelijk gesprek met hem en daarna kwam hij niet meer op het I.v.D. Het is geen plezierige geheugen toen hij plotseling niet meer op het I.v.D. kwam.
Jan Keizer, Een korte mededeling.
Tervoort was toen ik nog op het I.v.D. woonde tegen de gebaren was, gelijk als mr. A. van Uden.
Op een keer zei Tervoort tegen mij: "Frans jij moet meer praten tegen de jongens dan gebaren maken". Dat heb ik in een vorige bericht heel duidelijk geschreven en ook waarom ik geen pater voor zijn naam heb geplaatst.